Članci arhiva

Dr. sc. Mate Kosor pokrenuo je youtube inicijativu s apelom za opremanje nove putničke luke Gaženica autobusnom nadstrešnicom za putnike u domaćem prometu. Donosimo njegov youtube video naslova: - Zaklonimo ljude od vjetra i kiše u luci Gaženica.

 

Projekt luke Gaženica vrijedan je milijardu kuna, a za potrebe putnika na kruzerima izgrađen je putnički terminal i tzv. skyway ili pješački most, tako da putnici iz zgrade terminala mogu direktno doći do svog lukuznog broda, objašnjava dr. sc. Kosor.

U trajektnoj luci Gaženica u Zadru u međunarodnom prometu imamo oko 180 tisuća putnika na godišnjoj razini na kruzerima i oko 40 tisuća putnika u međunarodnom prometu na liniji Ancona-Zadar. Ti putnici su dobili svoj skyway i ogromni terminal, zato što nisu osuđeni na tu putničku luku i mogu ići na neko drugo mjesto. Njih treba privući i za njih se treba pobrinuti. Oni su dobili ono što im treba, iako oni niti ne putuju u zimskim mjesecima i bit će zaštićeni, zaključuje Mate Kosor.

S druge strane u domaćem prometu u istom tom trajektnom pristaništu Gaženica imamo milijun i dvjesto tisuća putnika. Oni imaju privremenu zgradu terminala sa malom čekaonicom daleko od trajekta, moraju daleko pješačiti i po zimskom nevremenu i po ljeti kad su vrućine. Bez nadstrešnice, oni koji čekaju autobus izloženi su dok čekaju. Nije riječ o nekoj maloj autobusnoj stanici, već o putničkom terminalu sa milijun i dvjesto tisuća putnika godišnje, naglašava dr. sc. Kosor.

Za njih se ne može naći sredstava da se napravi nadstrešnica, dok za putnike s kruzera se može naći sredstava, ukazuje na neracionalnost dr. sc. Mate Kosor.

Političko pitanje: otočni načelnici peru ruke, dok ravnatelja, ministra i gradonačelnika nije briga

Taj problem nije riješen zato što načelnici otočnih općina Ugljana, Pašmana i Dugog otoka peru ruke od ovoga jer luka Gaženica nije pod njihovom ingerencijom.

S druge strane ravnatelj luke Gaženica nema sluha za njihove probleme, a on direktno odgovara svom ministru u Zagrebu. A ministar prometa je na moru samo ljeti kad dolazi na ljetovanje autom i ne vidi ovaj problem.

Problem bi mogao riješiti i Grad Zadar, odnosno gradonačelnik koji organizira autobusne linije i mogao bi postaviti nadstrešnicu. Njega pak nije briga jer otočni putnici iz Gaženice nisu njegovi glasači i zašto bi on trošio novce iz proračuna za ljude iz dugih općina, zaključuje dr. sc. Mate Kosor.

Mate Kosor ipak vjeruje da se može naći jednostavno rješenje problema, te poziva sve posjetitelje da označe „sviđa mi se“ na njegov Youtube video kako bi otočni glas o ovom problemu došao do političara koji o tome odlučuju.