Članci arhiva

Linda Kolega Babajko, profesorica hrvatskog jezika u OŠ Valentin Klarin u Preku za zadarski Diadora TV govorila je o projektu školskog Radija Val. Gostovanje u emisiji "Pomalo" se može pogledati i na Diadorinom Youtube kanalu.

Iako je ideja o pokretanju školskog radija postojala duže vrijeme, ključni korak naprijed se dogodio kad ih je Alfa radio iz Bjelovara pozvao da sudjeluju u medijsko-ekološkom projektu »Veliki-mali modro-zeleni« zajedno s OŠ Ivanska u blizini Bjelovara, pojasnila je Kolega Babajko.

To je bio ekološko – medijski projekt u kojem su oni bili kod nas u posjetu, potom mi kod njih, a konačna ideja odnosno rezultat projekta, bio je taj da se našoj školi donira radijska oprema kako bismo mogli pokrenuti radio, ispričala je Linda Kolega Babajko i dodala kako je projekt »Veliki-mali modro-zeleni« spojio učenike OŠ Valentin Klarin Preko i učenike OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od White Shark dobili smo svu potrebnu opremu kako bismo mogli pokrenuti radio, naglasila je Kolega Babajko te dodala kako se donirana oprema sastoji od mikrofona, slušalica, mixeta, programa i svega onoga što je potrebno radiopostaji. Ivan iz Alfa radija tu opremu je donio i montirao te smo označili početak emitiranja. Ivan Ileković, radijski voditelj Alfa radija koji se spremno zaputio na otok Ugljan, gdje je učenicima u Osnovnoj školi “Valentin Klarin” omogućio da imaju svoj radio i da nauče sve potrebno.

Linda Kolega Babajko za Diadoru TV govorila je i o radio emisiji školskog radio Vala „Ča je s ča“ koja je predložena za ovogodišnju državnu smotru LiDraNo. 

Našu školu predstavlja radijska ekipa u sastavu: Vito Valčić, Gabriela Franov, Mia Kurtin, Kiara Vitlov i Aurora Halilović uz mentoricu Lindu Kolega Babajko, s radijskom emisijom „Ča je s ča“.

Na početku su krenuli nadobudno, svaki dan jedna emisija preko velikog odmora, ali je taj tempo bilo nemoguće održati zbog školskih obaveza, te su se posvetili emisiji za Lidrano.

Do kraja školske godine planiraju snimiti još četiri emisije, i njima obilježiti važnije datume poput Dana planeta zemlje.

Profesorica Kolega Babajko prisjetila se i školskog lista Idra koji je izašao u pet brojeva i s kojim su također išli na natjecanja, a tiskala ga je Školska knjiga.

Borba za radio preostaje, zaključio je za kraj emisije "Pomalo" voditelj Diadore TV i čestitao na trudu koji je u školske projekte uložila nastavnica Kolega Babajko.