Članci arhiva

ZAŽELI IDE DALJE - U Zagrebu su u petak, 23. veljače svečano uručeni novi ugovori za projekte u okviru Poziva “Zaželi – prevencija institucionalizacije”, koje su uručili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Marin Piletić.

Za projekt "Zaželi na otoku" vrijednosti 672 tisuće eura kojeg će provoditi općine Kali i Pašman, ugovor je primila Marija Zelenčić, zamjenica općinskog načelnika Općine Kali. 

Općine Kali i Pašman uskoro planiraju objaviti natječaje za zapošljavanje za ukupno 14 gerontodomaćica, od čega 8 osoba u Kalima i 6 osoba na Pašmanu, koje će tijekom 32 mjeseca pružati uslugu pomoći za skoro 100 starijih i nemoćnih osoba, za koje će uskoro također biti objavljen javni poziv za prijavu.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg zajedničkog projekta Općine Kali i Općine Pašman, dvije Općine su se ponovno zajedno prijavile na otvoreni trajni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Nakon provedenog postupka procjene kvalitete projektnog prijedloga, nedavno je dobivena pozitivna obavijest o procijeni kvalitete projekta „Zaželi na otoku“ te odobrenje sveukupnog traženog iznosa od 672 tisuća eura bespovratnih sredstava u 100%-tnom intenzitetu potpore iz Europskog socijalnog fonda +.

Provođenjem projekata u okviru Poziva Zaželi osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Podsjetimo, da nakon prvog projekta "Zaželi u Kalima" tijekom kojeg su gerontodomaćice pružale pomoć starijim i nemočnim osobama u razdoblju od 12 mjeseci, i nastavka pod nazivom "Zaželi u Općini Kali" u kojem je usluga pomoći trajala 6 mjeseci, u okiviru novog projekta "Zaželi na otoku" usluga pomoći pružat će se kroz 32 mjeseca.

Kao i prošle godine u ovom projektu zajednički sudjeluju Općina Kali kao nositelj, a Općina Pašman kao partner projekta. Projektom „Zaželi na otoku“ doprinijet će se smanjenju rizika od socijalne isključenosti i prevenciji institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba s područja dviju općina na način da će im se pružiti pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene, zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba te nabava i podjela paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština).