Članci arhiva

Narodna knjižnica Kali poziva djecu i odrasle na predstavljanje nove slikovnice za djecu "Kapetan Toni", kaljske autorice Ane Vidov i ilustratorice Lane Cimera.

Slikovnicu će u srijedu, 7. veljače u 17:30 u knjižnici predstaviti autorica Ana i ilustratorica Lana, obje iz Kali.

Slikovnica govori o dječaku Toniju koji obožava more i brodove, a među njima najviše trajekte. Jednog dana pruža mu se prilika da posjeti komadni most, da upozna kapetana i vidi kako se plovidba odvija.

Inspiracija za priču bila je ljubav mog sada desetogodišnjeg sina prema trajektima koju ima od najranije dobi, kaže autorica Ana Vidov. Nastala je u vrijeme lockdowna 2020. kada je on bio predškolac i kada smo, kao i svi, puno vremena provodili kod kuće i to je vrijeme trebalo ispuniti, pojašnjava Ana. 

Do naše suradnje došlo dok smo radile na jednom drugom projektu, pjesma Tebi za koju sam napisala tekst, a Lana glazbu, priča autorica Ana Vidov. Tada sam slučajno doznala da ona odlično crta i da također voli trajekte! Pročitala je tekst, napravila prvu ilustraciju i tako je krenula suradnja na ovom projektu, objašnjava Ana. Za grafičkog dizajnera i urednicu odabrali smo Ančicu Longin, također našu mještanku, za čije smo radove znali i koji su nam se sviđali. Ona je dala upute Lani o dimenzijama i formi crteža i eto, na kraju je to super posložila, zaključuje Ana.

Slikovnica je namijenjena djeci vrtićke dobi, možda najbolje predškolske i rane školske dobi. Izdavanje su sufinancirale Zadarska županija, općina Kali, Općina Preko, Jadrolinija i privatna tvrtka Porta Marina.
BIOGRAFIJE
Ana Vidov
rođena je 24.12.1973. u Zadru. Diplomirani je povjesničar umjetnosti i profesor francuskog jezika i književnosti. Radi kao turistički vodič. Članica je Udruge zadarskih pisaca ZaPis. Mama je dječaka Stjepana, koji je bio inspiracija za ovu priču. Žive u Kalima, na otoku Ugljanu.

Lana Cimera rođena je 27.07.1998. u Zadru. Završila je srednju prirodoslovno-grafičku školu, smjer urednik dizajner. Osim crtanja bavi se glazbom i voditeljica je zborova sv. Lovre u Kalima i Obraćenja sv. Pavla u Kukljici. Mama je djevojčice Done i dječaka Duje. U Kalima, na otoku Ugljanu, živi sa obitelji.

Od ideje do realizacije

Slikovnica govori o dječaku Toniju koji obožava more i brodove, a među njima najviše trajekte. Gleda veliku luku sa terase svoje kuće, odlazi do pristaništa i gleda ih kako uplovljavaju i isplovljavaju. Dječak prati svaki detalj toga događaja i kad odraste želi biti mornar koji radi na trajektu. Jednog dana pruža mu se prilika da posjeti komadni most, da upozna kapetana i vidi kako se plovidba odvija. On tada mijenja svoje mišljenje i želi postati kapetan na trajektu. 

Inspiracija za priču bila je ljubav mog sada desetogodišnjeg sina prema trajektima koju ima od najranije dobi. Nastala je u vrijeme lockdowna 2020. kada je on bio predškolac i kada smo, kao i svi, puno vremena provodili kod kuće i to je vrijeme trebalo ispuniti. Jednom sam ga tako upitala želi li da mu pišem priče o onome što on voli i on je naravno pristao. Pitala sam ga kako se želi zvati i odabrao je ime Toni. Tako je prva nastala ova priča. Najprije su je pročitali prijatelji, među njima i spisateljica za djecu Marijana Mrkela te prof.dr.sc. Kornelija Kuvač sa odjela za kroatistiku zadarskog Sveučilišta i dali joj „zeleno svjetlo“. Također, 2. veljače 2022. ,na obilježavanju Svjetskog dana čitanja naglas, priču sam pročitala, u Gradskoj knjižnici u Zadru, djeci dječjeg vrtića „Klokan“ i djeca su na nju odlično reagirala. U priči se spominje slikovnica Mali kapetan koju smo zaista bezbroj puta pročitali i željele sam napraviti malo drukčiju i suvremeniju slikovnicu na ovu temu o kojoj osim navedene slikovnice ne postoji nijedna druga.