Članci arhiva

U uređenje šetnice i plaže Mul-Kolegini koje je započelo krajem 2022. godine, Općina Kali uložila je 250 tisuća eura, od čega 125,5 tisuća eura vlastitih proračunskih sredstava.

Preostalih 124,5 tisuća eura plaćeno je pomoću potpora iz Državnog proračuna, putem javnih natječaja dvaju ministarstva - Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstva regionalnoga razvoja.

Ministarstvo mora je Općini Kali u 2023. godini pomoglo iznosom od 20.000,00 eura, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja potporu odobrilo u dva uzastopna navrata, kroz Program razvoja otoka u 2022. i 2023. godini, ukupno 104.500,00 eura.

Od preostalih radova, u Općini Kali do proljeća još planiraju izvesti asfaltiranje parkirališta uz šetnicu Kolegini, hprtikulturno uređenje i montaža stupova javne rasvjete na novm dijelu šetnice.

Znaš li di je lipo misto, di su zlatni žali...

Građevinski radovi su se izvodili prema građevinskoj dozvoli iz 2005. godine, a bili su iznimno zahtjevni, budući da se sve radilo od kopna prema moru, koristeći kamione i bagere bez pontona u moru. 

Radovi su se odvijali na dionici obalne šetnice u duljini od 140 metara, na potezu Mul-Kolegini u Kalima, a obuhvatili su sanaciju oštećenih obalnih zidova i šetnice, izgradnju novih dijelova šetnice, sanaciju jednog postojećeg i izgradnju dva nova kamena "pera" za zaštitu obale od morske abrazije, uređenje parkirališta za 31 parkirna mjesta, uređenje zelenih površina i postavljanje javne rasvjete.

Vizualno, kao prepoznatljiva vizura uz šetnicu sada dominiraju tri kamena "pera" za zaštitu šetnice i obale od udara valova.

Izgradnjom stabilizacijskog kamenog nasipa (pera) zaštitit će se glavna obalna prometnica i šetnica u Kalima od sve jačeg utjecaja vremenskih nepogoda, udara vjetra i erozije morske obale. Uređenjem šetnice i stavljanjem obalnog pojasa u funkciju turizma želi se dugoročno ostvariti valorizacija i revitalizacija povijesne jezgre mjesta Kali, otvaranje novih turističkih sadržaja i raznolikost ponude.

Iz Općine Kali ističu da je uređenje obalnog pojasa mjesta Kali, od spoja s naseljem Preko na sjeveru do spoja s Općinom Kukljica na južnom dijelu "milenijski" projekt Općine Kali, koji se zbog financijskih razloga izvodi u etapama posljednih 20 godina.
Uređenje obalnog pojasa mjesta Kali kapitalni je projekt Općine Kali koji se u fazama izvodi od 2005. godine kada je izdana građevinska dozvola za investiciju, koju je ishodio tadašnji načelnik Đenko Perin. Projektom je planirano uređenje šetnice, zelenog pojasa i šljunčanih plaža sa sunčalištima i kamenom obaloutvrdom uz obalu stare jezgre naselja koja povezuje povijesnu luku Mul-Kali i luku Batalaža.

Daljnji planovi su uređenje obalnog pojasa i šetnice prema Preku na predjelu Brgačelj, i prema rtu Otrić na predjelu Rahorača, najavljuju iz Općine Kali.

U foto-galeriji u nastavku možete pregledati kako je šetnica Mul-Kolegini izgledala prije građevinskih radova uređenja i sanacije u veljači 2022. godine.

Izvor: Općina Kali