Članci arhiva

NAJAVA - Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu poziva zainteresirane na terensku radionicu pod nazivom „Tradicionalna obrada tla i zatravljivanje maslinika“ u Kalima u nedjelju, 3. prosinca u 14:30.

Radionica će se održati u obiteljskom masliniku Pellegrina Kurtina, na predjelu kaljske intrade „Pod Križice - Kanali“, točne koordinate (44.055522, 15.192717) ili na karti https://maps.app.goo.gl/XpQVm2RV866vMTsn6

Doc. dr. sc. Šime Marcelić vodit će tematsku problematiku i uključivati sudionike u raspravu o temi, a knjižničarka Jelena Rušev moderirat će događanje.

U programu će sudjelovati Ines Kolega koja će čitati prigodnu poeziju kaljskog pjesnika Zorana Perina Džoa. Suorganizator 8. Maslinarskog četvrtka je Turistička zajednica Općine Kali.

Nakon berbe maslina, na otocima bi tradicionalno započelo okopavanje maslina, na dijalektu zvano „kopanje maslina na kupi“. Takav način obrade tla u masliniku zapravo je bio jedini način kojim su maslinari mogli održavati tlo i kontrolirati korov. Uz ispašu magaraca, koza ili ovaca koje su otočani imali, cijeli je otok imao potpunu drugačiju vizuru. Dolaskom plina u bocama na otok smanjila se potreba za sječom šume za ogrjev i kuhanje, a također se smanjio i broj stoke te je otok polagano poprimio današnju vegetaciju.

Slijedom te duge tradicije uzgoja masline u našem kraju cilj je ovog 8. Maslinarskog četvrtka osvijestiti način obrade tla koji je gotovo izumro i prenijeti ta saznanja na mlađe naraštaje kako bi upoznali svoje korijene. U svjetlu novih spoznaja o pokrovnim usjevima na radionici će se istaknuti prednosti i mane obrade tla i zatravljivanja maslinika.