Članci arhiva

Župljani sv. Lovre u Kalima, skupa s župnikom, don Markom Vujasinom hodočastili su u talijanska svetišta u Rimu-Vatikanu, Padovi i Bologni od 15. do 20. listopada.

Vatikan ili Vatikanski Grad najmanja je država svijeta te središte Katoličke crkve. Smještena je na vatikanskom brežuljku u zapadnom dijelu centra Rima.

Godine 326. poslije Krista je na mjestu groba svetoga Petra izgrađena Konstantinova bazilika sv. Petra. Temelji tadašnje bazilike koji su dokazani tijekom prve polovice 20. stoljeća nalaze se ispod današnje bazilike sv. Petra.

Vatikan danas posjećuju brojni turisti i hodočasnici. Bazilika sv. Petra i Sikstinska kapela smatraju se jednim od najvećih svjetskih dostignuća kulturne baštine, a uključuju umjetnike poput Botticellija, Berninija, Rafaela i Michelangela. Vatikan se od 1984. nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Padova je grad na sjeveru Italije koji je postao hodočasničko mjesto zahvaljujući štovanju sv. Antuna Padovanskoga, čija se bazilika nalazi u centru grada.

Bazilika sv. Antuna najpoznatija je građevina Padove i jedna od najraskošnijih kršćanskih crkava na svijetu, a godišnje je posjeti više od pet milijuna hodočasnika.

U Padovi se nalazi i kapucinski samostan s crkvom i svetištem sv. Leopolda Bogdana Mandića. Sveti Leopold hrvatski je svetac i ekumenist, rođen u Herceg Novom 1866. godine. Zadnjih četrdeset godina proveo je u kapucinskom samostanu u Padovi, ispovijedajući vjernike satima, piše portal Hrvatska katolička mreža u tekstu pod nazivom Pet mjesta koje bi svaki katolik trebao posjetiti.