Članci arhiva

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

U Kalima su ih proslavili uz friško pečena peciva i frite, u dječjem vrtiću "Srdelica" i područnoj školi na Dražinama. 'Mali pekari' su i sami pokušala u zamijesti tijesto, a konačan proizvod - pečene slastice od brašna, na fotografijama izgleda veoma ukusno.

Prilikom Dana kruha, djecu zadovoljnu plodovima svog rada, posjetio je i kaljski župnik, don Marko Vujasin i sve ih blagoslovio.

Kaljska djeca su, od svojih odgojiteljica i nastavnica, učila o nastanku kruha, tradiciji, običajima i važnosti poštivanja hrane te njenog smanjenog bacanja.

Djeca se Danima kruha posebno vesele, kaže učiteljica Ines Kolega iz kaljske područne škole i ističe kako su - Ove godine odlučili da djeca zajedno sa svojim roditeljima naprave razne vrste i oblike kruha, a može i kolača. Dan prije smo na nastavi razgovarali o značenju kruha, stvarali pjesmice, literalne radove na temu, a na satu likovnog crtali kruh i plodove zemlje.
Djeca su ponosno dolazila u školu sa punim košaricama koje su vrijedne ruke njihovih mama napekle, a prikrajkom oka su pogledavali i naglas komentirali čiji je kruh najbolji, prepričava učiteljica Ines.
Sretni, pored stola jedva su dočekali blagoslov našeg velečasnog Marka. U ljubavi i zajedništvu su se pomolili i blagovali kruh, a škola je mirisala na fritule koje je naša teta Ljubica rano u zoru pripremala za sve nas. "Kako ja volim ovaj dan u školi" komentirala su dječica, a učiteljica Ines im poručuje - "Budite uvijek tako dobri kao i kruh".