Članci arhiva

IZ MORJA V LONEC / IZ MORA U LONACU subotu, 23. rujna u Ljubljani je predstavljena nova knjiga morskih delicija autora Gregora Podržaja iz slovenskog Grosuplja i Livija Perina - Šišmara iz Kali. Među brojnim uzvanicima na promociji u Ljubljani bilo je i mnogo Kaljana, pa tako i klapa Kali, načelnik Općine Kali, Bruno Mišlov i direktorica TZO Kali, Ina Kolega.

Knjiga je izdana u Sloveniji u nakladi od 2000 primjeraka, sadrži čak 72 recepta i mnoštvo lijepih fotografija u boji na 240 stranica, a tiskana je zasebno na slovenskom jeziku pod nazivom "Iz morja v lonec" i kao izdanje na hrvatskom uz naslov "Iz mora u lonac" i podnaslov - Jednostavno do vrhunske morske hrane. Prava brodska kuhinja i za kampiranje i za doma.

U subotu, 23. rujna u restoranu DiVino u Kristalnoj palači BTC Ljubljana održao pravi kulinarski festival plodova mora, piše slovenska općina Grosuplje

Okupljeno mnoštvo posjetitelja kušalo je recepte morskih specijaliteta iz nedavno objavljene kuharice Od mora do lonca, koja je izašla pod okriljem izdavačke kuće Kmečki glas na slovenskom i hrvatskom jeziku. Njegovi autori, Gregor Podržaj iz Grosuplja i Livio Perin Šišmar iz Kali, u želji da ljudima približe plodove mora i odvrate ih od straha od njihove zahtjevne pripreme, isprva su imali ambiciju zapisati jednostavne i lagane recepte koje ribari inače kuhaju na svojim brodovima.

No njihova je knjiga prerasla tu svrhu, sadrži razne recepte, ali i priče kao posvetu Jadranskom moru, njegovim darovima i ljudima koji žive s njim i uz njega. Ujedno, ovo je priča o velikom prijateljstvu između Grgura i Livija, između Marije i Marije, između Grosuplja i Kaljana te između Slovenaca i Hrvata. Upravo iz tog razloga načelnici Grosuplja i Kali dr. Peter Verlič i Bruno Mišlov potpisali su memorandum o suradnji ovih dviju općina.

Na predstavljanju knjige "Od mora do lonca" posjetitelje je oduševio odabrani riblji meni. Domaćini Gregor i Livio poslužili su ih domaćim morskim delicijama iz Delicije Dalmacija, za dobrodošlicu su poslužili salatu od hobotnice i sušenu ribu s krumpirom, pohana jegulja sa shirazi salatom i brodet od kelja bili su oduševljeni, a zvijezde večeri bili carpaccio od zubaca i tuna. Među gostima, uglavnom prijateljima i poznanicima iz Grosuplja i Kali, mogli smo uhvatiti slovenskog etnologa Janeza Bogataja, ugledne vinare i kuhare, među kojima su Marko Žagar iz Skaručne, Mladen Rožanić iz Motovuna, glumac Marko Miladinović, zamjenik veleposlanice RH u Sloveniji Alenko Fierce, grosupeljski župnik Martin Golob, grosupeljski gradonačelnik dr. Petar Verlič, te Bruno Mišlov, načelnik općine Kali*. Na predstavljanju je nastupila i klapa koja je došla ravno iz Kali i može se pohvaliti 40-godišnjom tradicijom djelovanja.

Priča u priči
Ovom prilikom načelnik Općine Grosuplje dr. sc. Peter Verlič i načelnik općine Kali Bruno Mišlov sklopili su memorandum s pismenom namjerom da dvije općine u budućnosti jačaju međusobnu suradnju i prijateljstvo.

Prijateljstvo koje se slučajno rodilo 1981. godine u bolnici ljubljanskog Kliničkog centra između dviju Marija, jedne iz Grosuplja, a druge iz Kali. Kako kažu, oboje otvorena srca i nimalo malo riječi, brzo su postali veliki prijatelji. Kad je suprug Damir došao s Ugljana u posjet supruzi, prihvatio je poziv da prespava u Grosuplju. Sljedeće godine Podržajevi su se vratili u posjet Kali. Tako se između dviju obitelji stvorilo čvrsto prijateljstvo koje još traje. Tijekom svih ovih godina okupljanja, broj posjeta Grosupljana, rodbine i prijatelja Podržajevih, u Kalima je znatno porasla. Prekrasno ribarsko mjesto očaralo je posjetitelje Grosuplja pa se i danas u njega vraćaju na odmor. Poznanstva su se toliko učvrstila da ih ni raspad bivše zajedničke države i rat nisu mogli ugroziti.

I tako je Gregor kao jedanaestogodišnji mladić prvi put posjetio Kali, zaljubio se u more i ribolov, oduševio toplinom tamošnjih stanovnika koji su za život uglavnom zarađivali od ribolova, i postao entuzijastični ribar amater. Prije sedam godina, negdje u Štajerskoj, susreli su se autori kuharice Iz morja v lonec, Gregor i Livio. Bez muke su uspostavili zajednički jezik, zajedno lovili ribu na Livijevoj barci, rado ih prijateljski spremali, nazdravljali i pjevali s njima.

Jedan "profi" i jedan ribič amater
Knjigu je objavila nakladnička kuća Kmečki glas. Direktor izdavačke kuće Tevž Tavčar istaknuo je da je ova knjiga više od običnog kuharskog priručnika, da u čitatelju budi želju za pripremljenim delicijama i morem koje spontano poziva da ga posjetite, makar samo u mislima. Gregor Podržaj već se okušao kao kulinarski pisac, autor je najprodavanije kuharice "Kuhajmo z ognjem"
 (hr. Kuhajmo na vatri) koju je prije dvije godine također objavila nakladnička kuća Kmečki glas. I sam je uvjeren da je more prekrasan ekosustav koji uvelike ovisi o čovjeku, da je ovdje ključna ravnoteža te da s njegovim darovima moramo postupati s pažnjom, poštovanjem i pažnjom. Upravo zato je kuharica, koja nam slikom i riječju servira obilje zabave i zanimljivih priča, ujedno i posveta moru, ali pritom prednost daje, kako kaže, nepravedno podcijenjenim stanovnicima more.

I ako Gregor ima više iskustva u pisanju i kuhanju, Livio ima više znanja kada je u pitanju lov ribe, bila mala ili velika. Profesionalni je ribar koji se ribarstvom bavi od malih nogu, kao zapovjednik ribarskih brodica lovio je po Jadranu, Mediteranu i Pacifiku. Ribolovom se bavi i danas, a njegova tvrtka Šišmar proizvodi vrhunske slane i marinirane inćune, lokarde, škampe, hobotnice...

Od mora do lonca
Prema riječima autora, recepti predstavljeni u knjizi jednostavni su za pripremu jer se ne kuhaju s točnim doziranjem sastojaka. Kao takvi, prikladni su za kuharskog majstora ili kuhara početnika. Oboje moraju dijeliti ljubav prema pripremanju i jedenju hrane, prema druženju s prijateljima, u prirodi, uz more, na odmoru, na brodu ili kod kuće. A kako se sve kuha u jednom loncu, malo je i pranja, a ako ste uspjeli, samo ćete to namazati kruhom, potvrđuju Gregor i Livio.
Knjiga je dostupna u prodaji na https://delicije-dalmacije.com