Članci arhiva

NAJAVA - U nedjelju, 20. kolovoza od 21 sat u Domu u Kalima, pjevačice Dunja Bahtijarević i Marta Kolega održat će koncertnu izvedbu svog albuma 'Pjesme', spoja tradicijske glazbe i poezije.

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević pjesnikinje su i pjevačice s dugom i raznolikom prošlošću međusobnih susreta i suradnji. Svoju posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile su u jedinstveni projekt koji drsko izaziva granice kako glazbe (tradicijske, ali i općenito), tako i poezije, te oscilira na rubu, stvarajući vrlo neuobičajene frekvencije

Obje se bave proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe - one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama. U posljednje vrijeme Marta se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja usredotočila na sevdah, tradicijsko pjevanje Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla ratnih godina.

Njihov zajednički projekt, novoobjavljeni album "Pjesme" spoj je tradicijskih pjesama i poezije, izraza pjevačkog glasa i poetskog glasa, pjesme u jednom i pjesme u drugom značenju te riječi. Album tvori zaseban, inovativan žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. On jest i nije poezija, jest i nije glazba. Kako kažu same autorice - "Granice tih disciplina se pretapaju i šire". Njihovim spajanjem proširuje se prostor njihove izražajnosti, povećava njihova pristupačnost i olakšava recepcija, piše tportal.