Članci arhiva

U petak, 28. srpnja, drugog dana Kualjskih ribarskih noći - Tunuare na rasporedu je natjecanje u kuhanju kaljskoga brudeta od ugora, gruga ili kako Kualjani reču - brudeta o' gruževine.

Natjecanje počinje loženjem vatre u 19 sati, brudeti se kuhaju najdalje do 19:45 - 20 sati, nakon čega slijedi ocjenjivanje.

Prethodno organizator - Udruga Ribarske noći i TZO Kali u 17:30 prijavljenim ekipama dijeli ribu i limene pologe za vatru na otvorenom, a drveni stolovi za pripremu, jednokratni pijati i peruni za jelo su također osigurani od organizatora.

Ove godine natjecat će se čak 22, uglavnom lokalne ekipe, koje nose nazive: Pasi, Ruaskrižje, Frajle, Stršljeni, Pojonsko srce, Smušeni, Čađavica, Bluaslovi, Vampiri, Amigosi, Žuti bravinci, Žuta jaketa, Špina, Pitoni, Stanjarovi, Galebi, Klošari, Gušteri, Šćuavi, Gorile, OPG Pierini i Rege Gege.

Koja će od ovih neobičnih imena osvojiti nagrade za prva tri mjesta, ocijenit će naš stručni žiri s dugogodišnjim iskustvom u pripremi ribljih delicija, a naročito brudeta.

Nakon proglašenja pobjednika oko 21 sat kormilo preuzima DJ Bego i nastavlja s ritmovima do ranih jutarnjih sati.

Podsjetimo, da će zadnjeg dana u subotu, 29. srpnja Zadarskim kanalom prodefilirati ribarski brodovi s gostima, u popodnevnim satima nastavlja se gastro ponuda od ribe, a pozornicu od 22 sata zauzima Dražen Zečić i grupa Banana, koji će ujedno i zatvoriti Tunuaru.

Tijekom fešte, umjetnica Ana Kolega će izrađivati 12 metara dugi mural, koji će, vjerujemo, postati svojevrsna atrakcija jer ćemo na Artini dobiti lijepi diptih, pošto je umjetnica prošle godine već izradila jedan mural, svojim prepoznatljivim slikarskim izričajem i koloritom, a tematski je ˝zarobila˝ duh mjesta.

U prostorijama turističkog ureda i Narodne knjižnice Kali gosti će moći razgledati izložbu maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova - tip gajeta, tip leut, tip guc, tip bracera, te brodovi Tunolovac, Ošljak 2 i Blanka.