Članci arhiva

U četvrtak, 27. srpnja u 14 sati u okviru manifestacija 'Ljeto u knjižnici' i 'Kualjske ribarske noći - Tunuara' u Narodnoj knjižnici Kali održat će se predstavljanje nove dječje slikovnice 'Putovanje srdele Dele'.

Dječja slikovnica pod naslovom "Putovanje srdele Dele" tiskana je u nakladi od 250 primjeraka u srpnju 2023. pod okriljem Općine Kali.

Tekst je napisala Sarah Stručić iz Preka, ilustracije je izradila Nejra Turčinović, a ove mlade autorice su već surađivale na popularnoj zbirci slikovnica pod nazivom "Male životinjske priče" u izdanju obrta Shtorija iz Zadra.

Za ovaj projekt ukupne vrijednosti od 6.768,50 EUR pod nazivom "Izdavanje dječje slikovnice ribarsko-maritimne tematike", Općini Kali izdana je Odluka o odabiru za 100%-tno financiranje iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem natječaja LAGUR-a „Plodovi mora“.

U okviru projekta kreativno je osmišljen tekst i ilustracije u boji za slikovnicu, koja je potom tiskana u nakladi od 250 primjeraka, koji će se zainteresiranoj djeci uručiti bez naknade, prilikom predstojećih promocija planiranih tijekom ljeta u Kalima, Preku i Zadru.

Povodom izdavanja i promocije slikovnice, autorica teksta, Sarah Stručić je kazala sljedeće:

Mnogi od vas možda ne znaju da sam i sama nekoliko godina živjela u Kalima.

Još danas se sjećam, kako mi je u prvo vrijeme bilo neshvatljivo da svi ti mladi muškarci svojevoljno odabiru tako težak posao poput ribarstva.

Vrlo brzo sam međutim uvidjela da ribarstvo nije samo posao, već poziv i da svi ti ljudi, odabiru more i ribarstvo kao način života.

Odabiru nastaviti tradiciju koja već toliko godina, upravo njihovo mjesto, čini posebnim. I to je nešto što je kod mene izazvalo iskreno divljenje.

Kroz priču o maloj srdeli Deli nastojala sam povući paralelu sa Kalima – naizgled malim, običnim mjestom, koje je zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj tradiciji uspjelo postati najribarskije mjesto na Jadranu.

No ipak, ovo je u konačnici priča za djecu i stoga je moja najveća želja bila pokazati upravo njima, našim najmlađima, da to što su mali, ne znači da nisu bitni.

Jer, baš kao što su Dela i ostali stanovnici mora njegovo bogatstvo, tako ste upravo vi djeco, bogatstvo čitavog svijeta! - poručuje autorica Sarah Stručić.