Članci arhiva

O problema s vodoopskrbom na otoku Ugljanu piše i Zadarski list, koji ističe kako s obzirom da potrošnja vode na otoku Ugljanu za 20 do 30 posto nadmašuje opskrbu, na snazi su u noćnim satima mjere redukcije vode, a jednaka sudbina mogla bi snaći i otok Pag

Cjevovod iz 1971.

Na otoku Ugljanu već tjedan dana na snazi su mjere redukcije vode u noćnim satima, od 23 do 5 sati. U tom periodu stanovnici vodu moraju trošiti izrazito racionalno, upozorava Ante Brižić, direktor tvrtke Otok Ugljan d.o.o.

– Prije 10 godina napravili smo vodospremu od 1.000 kubika i nju treba puniti, no mi s kopna dobivamo 55 litara po sekundi, a trošimo od 65 do 70. Dakle, ne dobivamo dovoljno vode, pa ne možemo ni napuniti vodospremu, ističe Brižić prema Zadarskom listu.

Naime, na otok Ugljan voda stiže s Borika putem cjevovoda izgrađenog 1971. godine, no hitno treba napraviti novu cijev. To je, doduše, kako kaže Brižić, Vodovod Zadar već predvidio i aplicirat će za sredstva EU, piše Zadarski list.

Za opskrbu vodom u općini Preko zadužena je komunalna tvrtka Otok Ugljan, Sabuša je glavna u općini Kukljica, a Vodovod Zadar konce drži u općini Kali. Međutim, od kraja godine, vodoopskrba na području cijelog otoka bit će objedinjena pod upravom zadarskog Vodovoda. To će u konačnici rezultirati nižim cijenama vode, jer sada uz regularnu cijenu vode, građani plaćaju cijenu dopreme vode.

– Na otoku je nešto veća cijena vode nego na kopnu, jer se uz regularnu cijenu dodatno plaća Vodovodu Zadar za isporuku vode. Međutim, do kraja godine svi ćemo biti pod Vodovodom Zadar, pa će cijena biti ujednačena, kazuje Ante Brižić, direktor tvrtke Otok Ugljan, zaduženog za javnu vodoopskrbu i odvodnju u Općini Preko.

Ovo je druga godina da u ljetnim mjesecima na Ugljanu dolazi do redukcije vode.

– Sve je više i više ljudi, gradi se više kuća, više je i turista kod nas, tako da se ovo pitanje hitno mora riješiti, zaključuje Brižić u članku Zadarskog lista.