Članci arhiva

NAJAVA CRKVENIH DOGAĐANJA - Na godišnjicu posvete kaljske župe sv. Lovre ovog četvrtka, 13. srpnja župljani tradicionalno hodočaste u crkvu sv.Šime u Zadru.

Polazak brodom je u 8:10 sati, a sveta misa u svetištu sv.Šime je u 9 sati.

Godišnjica posvete župe sv.Lovre u Kalima proslavit će se svetom misom u 20 sati, a poslije mise održat će se blagoslov kipa BDM u župnom dvoru.

Crkva svetog Šime u Zadru prvobitno je bila starokršćanska trobrodna bazilika, potom gotička građevina, a kasnije spomenik provincijskog baroka. Na njezinom glavnom oltaru nalazi se srebrna škrinja svetoga Šime iz 1380. godine.

Škrinja u crkvi svetoga Šime iznimno je vrijedno zlatarsko djelo koje je dala napraviti ugarsko-hrvatska kraljica Elizabeta za relikviju svetoga Šime. Izradio ju je zlatar Franjo iz Milana, koji je tada živio u Zadru, a južno od crkve svetoga Šime nalazi se rimski stup postavljen 1729. godine, sastavljen od dvaju stupova gradskog hrama što su se bili sačuvali na kapitoliju na Forumu. Službeno je proglašena spomenikom kulture nulte kategorije. Pored svoje umjetničke vrijednosti škrinja Sv. Šimuna ima i prvorazredno značenje za hrvatsku povijest. Na njoj su ovjekovječeni važni povijesni događaji, kao i svakidašnji život žitelja Zadra: na tržnici, na ulici, nošnja ondašnjih ljudi, kao i izgled pojedinih dijelova grada.