Članci arhiva

Narodna knjižnica Kali i ove godine za svoje članove tijekom srpnja i kolovoza organizira program Ljeto u knjižnici koji počinje od utorka, 11. srpnja, a traje do 4. rujna.

Program Ljeto u knjižnici 2023. financira Ministarstvo kulture i medija RH i Zadarska županija. 

Svaki dan, djeca će imati priliku sudjelovati u zabavnim i edukativnim radionicama, pričaonicama, društvenim igrama i drugim aktivnostima koje će zadovoljiti različite interese.

Programi za djecu:

LJETNI DJEČJI ČITATELJSKI IZAZOV

Pozivamo svu djecu da tijekom ljetnih mjeseci posjete našu knjižnicu i sudjeluju u ljetnom čitateljskom izazovu. Pripremili smo zanimljiv popis knjiga kako bismo potakli djecu da i tijekom ljetnih mjeseci uživaju u čarima čitanja. Djeca s najviše pročitanih knjiga tijekom izazova bit će nagrađena. Izazov traje od 11. srpnja do 23. kolovoza, a nagrade ćemo podijeliti početkom rujna.

LIKOVNE KREATIVNE RADIONICE

Već tradiocionalno kreativne likovne radionice za djecu održavaju se svakog utorka i četvrtka u 10.00 sati. Na radionicama polaznici svladavaju različite likovne tehnike, izrađuju razne ukrasne predmete. Upoznavaju se s kretivnim vještinama poput origamija, kirigamija i dr.

DRUŠTVENE IGRE

Ove godine nastavljamo s igranjem društvenih igara u našoj knjižnici! Svake srijede od 10.00 sati možete se družiti uz šah, Monopoly, Scrabble, Alias i mnoge druge. Ovaj je program namijenjen djeci (8+). Korisnici će moći koristiti Playstation 4 koji se nalazi na Dječjem odjelu. Za korištenje konzole potrebno je sa sobom imati člansku iskaznicu.

RADIONICA 3D PRINTANJA

Polaznici radionice upoznat će se s osnovama korištenja 3D printera. Ovi edukativni, zabavni i kreativni uređaj omogućavaju mladima da steknu znanja i vještine uz pomoć digitalnih informacija postaju dizajneri i kreatori novih alata. Cilj radionica je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, stjecanje kompetencija kao što su vještina učenja, rješavanja problema, suradnja, komunikacija.

PRIČAONICA

Svaki petak u 10 sati tijekom srpnja i kolovoza (uz priču s djecom provoditi će se razne aktivnosti kreativnog stvaranja. )

IZLOŽBA MAKETA RIBARSKIH BRODOVA

Izložba maketa ribarskih brodova Tomislava Vitlova biti će izložena na Dječjem odjelu tijekom srpnja i kolovoza.

KNJIŽEVNI SUSRETI

U sklopu manifestacije ”Ljeto u knjižnici” ponovno organiziramo književne susrete. 

Književni susret s Sarah Stručić

Promocija slikovnice Putovanje srdele Dele

27. srpnja u 14 sati

Sarah Stručić rođena je 24.11. 1983. u Njemačkoj . Kao mala djevojčica s roditeljima se preselila u rodno mjesto svog tate – Preko na otoku Ugljanu. Oduvijek je bila osjetljiva na nepravdu pa je stoga završila Pravni fakultet u Zagrebu. Pravom se trenutno više ne bavi, ali zato piše šaljive i poučne priče za djecu. Do sad je napisala tridesetak priča, od kojih je objavila desetak kao slikovnice.

Književni susret s Erikom Katačić Kožić

3. kolovoza u 10 sati

Erika Katačić Kožić je spisateljica, pripovjedačica i kemičarka. Rođena i odrasla u Kaliforniji, živi i radi u Hrvatskoj. Uz dvadesetogodišnje iskustvo u farmaceutskoj industriji, objavila je nekolicinu priča u britanskim zbirkama i časopisima, a u Hrvatskoj samostalnu slikovnicu za djecu, te tri knjige za djecu, Bajkarice, Bajkari, i Bajkarenje (Planet Zoe 2020. 2021, 2022). Ovaj ciklus posvećen usmenoj predaji iz svijeta, najviše iz cijele Hrvatske, dobitnik je prestižne nagrade SFERE u 2023. za posebno ostvarenje. Umjetnost pripovijedanja otkrila je u srednjoj školi, kad se pridružila debatnom klubu, te sad uživa nastupati na lokalnim događanjima za djecu i odrasle. Strast joj je sakupljati bajke i ispričati ih na neki novi način.

PROGRAM ZA ODRASLE

KNJIŽEVNI SUSRET S MARTINOM VIDAIĆ

Predstavljanje romana “Stjenice”

ponedjeljak, 17. srpnja 2023. u 19.30 sati

Književnica Martina Vidaić dobitnica je Nagrade Europske unije za književnost 2023. Nagradu je dobila za roman “Stjenice” (Naklada Ljevak, 2021.)

Martina Vidaić (Zadar, 1986.) po zvanju je profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Do sada je objavila tri zbirke pjesama, dva romana te jednu poetsko-proznu knjigu. Za prvu zbirku pjesama Era gmazova dobila je 2011. godine nagradu Goran za mlade pjesnike, Mehanika peluda nagrađena je 2019. Ivanom Goranom Kovačićem za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju, a knjiga Trg, tržnica, nož 2021. godine nagradom Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca.

GLAZBENO KNJIŽEVNI SUSRET ŠtoKajČa, 26.07.2023. u 20:30 sati

Glazbeno književni susret ŠtoKajČa“ okuplja pjesnike iz raznih područja RH koji predstavljaju
kratke priče, proze i pjesme na štokavici, kajkavici i čakavici.

U programu sudjeluje: Željko Sutlović, Ines Kolega, Dragica Reinholz, Iva Pejković i dr.

Ljetno radno vrijeme

Narodna knjižnica Kali od 3. srpnja do 4. rujna 2023. godine radi prema ljetnom radnom vremenu.

Ponedjeljkom od 14:15 do 19:30 sati, a utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 08:15 do 14:00 sati.

Isto tako, tijekom srpnja i kolovoza knjižnica za korisnike raditi subotom od 8:15 do 12 sati.