Članci arhiva

Malteška tvrtka AJD Tuna LTD preuzela je najveću tvrtku za uzgoj tune u Hrvatskoj Kali tunu od dosadašnjeg vlasnika Jira Kambea, odnosno japanske tvrtke Tokai logistics CO.

Iako je Kambe još uvijek formalno direktor Kali tune, o vlasničkoj promjeni već se naveliko govori posljednjih mjeseci, piše zadarski portal 057info.

Kali tuna najstarija je i najveća firma za uzgoj tune u Hrvatskoj koju su 1996. godine utemeljili povratnici iz Australije, prenoseći svoj „know how" iz dalekih mora. Posao je uskoro postao propulzivan te je osnovano više tvrtki, koje uzgajaju onoliko ribe koliko im dopušta godišnja kvota izlova u Sredozemlju. Jedan od posljednjih koji se uključio u posao nakon povratka u Hrvatsku je general Ante Gotovina.

Zajedno s povezanim poduzećem MB Lubin ribarstvo ima preko 100 zaposlenika na uzgajalištu i ribara. Odlukom Vlade prije dvije godine dobila je 20-godišnju koncesiju nad 210.000 m2 u akvatoriju Iškog kanala, između otočića Fulija i Kudica, s obvezom investiranja 6,3 milijuna kuna.

Novi vlasnik AJD Tuna uvela je koncept uzgoja plave perajne tune na Malti. Tvrtka je i prije akvizicije Kali tune bila jedan od tri najveća mediteranska proizvođača, s kapacitetom proizvodnje više od 3.500 tona ribe godišnje (sve hrvatske firme zajedno proizvedu 2.200 tona), koja se gotovo sva izvozi u Japan. Do sada je imala i podružnicu u Limassolu u Cipru, a sada radi novi iskorak preuzimanjem Kali tune, javlja portal 057info.