Članci arhiva

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, na Konferenciji za medije u Nadbiskupskom domu u Zadru u petak 1. svibnja, komentirao je postupno popuštanje novih odredbi u načinu slavljenja sakramenata svećenika s narodom u crkvama, a mjerodavne su od subote, 2. svibnja.

Na konkretna novinarska pitanja, nadbiskup je komentirao neke odredbe. Svećenici pripremaju crkve nabavom nužnoga za dezinfekciju prostora. Župnici su pozvani angažirati volontere da pomognu u smještanju ljudi i dezinfekciji ruku svih koji će doći na misu. Preporuka je da pjevači zbora budu udaljeni jedno od drugoga jer zajedničko pjevanje povećava mogućnost kapljičnog prijenosa virusa. Svećenik za vrijeme služenja mise ne treba imati masku, ali treba je staviti kad pričešćuje vjernike. „Sve je to zbog predostrožnosti, jer ovo razdoblje ne treba shvatiti kao fazu opuštanja, nego kao prijelazno razdoblje u kojem treba odgovorno pristupiti mjerama popuštanja“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Na pitanja brojnih roditelja o podjeljivanju sakramenata Prve pričesti i krizme mladima, nadbiskup je rekao da se to odgađa.

„U razdoblju u kojem je bilo planirano podijeliti pričesti i krizmu, nema mogućnosti to sada činiti. Ukoliko se stanje popravi, postoji mogućnost najesen, u listopadu ili studenom. Ako ni tada ne bude moguće, odgađamo do daljnjega“ rekao je mons. Puljić, potaknuvši svećenike neka krizmanicima elektronskim putem dodjeljuju lekcije u pripremi za primanje sakramenta potvrde.

Nadbiskup je upitan komentirati i sakrament ispovijedi. “Uskratiti ispovijed i primanje pričesti bilo nam je najbolnije, ali prihvatili smo to kao žrtvu“ rekao je mons. Puljić u ime hrvatskih biskupa i pojasnio nove okolnosti za obavljanje sakramenta ispovijedi. „Svećenik i penitent moraju imati masku i biti u prostoru gdje postoji mogućnost za održavanje distance. Bilo da je to dvorana za vjeronauk, crkva ili ured, gdje ima prostora u kojem će svećenik i penitent boraviti i gdje mora biti zagarantirana diskrecija, a ne da netko na udaljenosti od pet metara sluša što se ispovijeda“ rekao je predsjednik HBK.

„Ja sam proživio rat, ali ovo mi je teže od rata. U ratu se skloniš, donekle znaš odakle dolaze metci, a sada ne znaš odakle te može pogoditi virus“ rekao je mons. Puljić te potaknuo puk da i dalje bude u prevenciji i molitvi.