Članci arhiva

Prva faza otključavanja gospodarskih i drugih aktivnosti kreće u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji u centrima već rade. Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti. To se odnosi na djelatnosti poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija...

- Treće, izrazito važna odluka: Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, rekao je Plenković.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U nadi da će prva faza biti uspješna i uz pridržavanje mjera slijedi druga faza od 4. svibnja, u kojoj se omogućuje rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera...

Treća faza previđena je za 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

- Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako sve tri faze pretpostavljaju primjernu i pridržavanje horizontalnih mjera koje će također prihvatiti u okviru zaključka.

Plenković je također istaknuo da se nastavlja zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Vezano za javni prijevoz, epidemiolozi će izraditi i objaviti precizne upute za korištenje maski.

Osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima koji imaju povećani rizik zaraze preporučuje se da ostanu kod kuće i da se što manje izlažu mogućnosti zaraze jer su oni najosjetljivija skupina, naglasio je Plenković.

Plenković je rekao da će HZJZ zajedno sa Stožerom civilne zaštite izraditi preporuke i upute koji će se odnositi i na dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje poljoprivrednih aktivnosti i zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Odlučeno je da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

- Želimo omogućiti da i generacija maturanata 2020. kroči i dalje u život na jednakim osnovima, poručio je Plenković.
Odlučili su i da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Plenković je rekao da su u ovoj krizi bili korak ispred mnogih te da će reaktivacija hrvatskog gospodarstva na ovaj način biti održivija nego da se to učini naglo, odjednom.

- Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju te izrazito odgovornom ponašanju sugrađana, ali apeliram na maksimalni oprez. Ovo nije povratak na staro i vraćanje na život kakav je bio prije epidemije. Virus je još tu i ne putuje sam, poručio je premijer Plenković.