Članci arhiva

Stožer Civilne zaštite Zadarske županije na održanoj sjednici 19. 04. 2020. god. jednoglasno je donio Odluku da uputi Prijedlog za donošenje Odluke o kretanju na području Zadarske županije bez e-Propusnici Stožeru Civilne zaštite Republike Hrvatske, kako bi se ukinula mjeru stavka 1. članka III.a. Odluke o dopuni Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta u RH, KLASA: 810-06/20-01/7, URBROJ: 511-01-300-29 od 18. travnja 2020., a Odluka bi stupila na snagu od ponedjeljka, 20. travnja.

Svi gradovi i općine na području Zadarske županije suglasni su za ukidanje e-propusnica, uključujući i otoke osim Grada Paga koji još nije poslao svoju suglasnost.

Protekla 24 sata bez novooboljelih u Županiji

U protekla 24 sata na području Zadarske županije nije bilo novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Ukupno je oboljela 81 osoba, pod aktivnim nadzorom tj. mjerom samoizolacije je 541 osoba, a nadzor je istekao za 1947 osoba. Do sada je testiranje na koronavirus uzimanjem uzorka provedeno nad 659 osoba, od kojih je 566 bilo negativno, 81 pozitivan, a još se čekaju rezultati za 12 uzetih uzoraka.

Na COVID odjelu Opće bolnice u Zadru nalazi se 6 osoba od kojih je jedna na respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu je 7 lakših pacijenata.

Prema dostupnoj statistici u Zadarskoj županiji i dalje je više zaraženih osoba ženskog spola, a najveći broj oboljelih pripada dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Najmanje je oboljele djece i mladih do 19 godina.

Pojačana kontrola domova za stare i nemoćne

Iz Stožera također javljaju kako su imenovali tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi, a koji će danas izvršiti kontrolu u tri ustanove za smještaj starih i nemoćnih osoba. Za voditelja Tima imenovan je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije, te članove tima Maja Pavković iz Centara za socijalnu skrb Zadarske županije, Ivica Dučić iz Policijske uprave Zadar, Vedrana Vučetić iz Civilne zaštita I Marijana Brajčić iz Državnog inspektorata u Zadru.

Policijski službenici su u protekla 24 sata obavili 375 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom su evidentirana 2 kršenja propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirane su 34 osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pri tome nisu imali valjane propusnice.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera.