Članci arhiva
Draga braćo i sestre, dragi župljani.
 
Budući da se trenutno, zbog svima znanih razloga, ne možemo gledati licem u lice, onda moramo koristiti i druge načine kako da dođemo jedni do drugih. Od svetkovine svetog Josipa nismo u mogućnosti biti zajedno na Svetim Misama, ali naša molitva jedinih za druge, siguran sam, nije prestala. Na svakodnevnim Svetim Misama molim i prikazujem sve vas i vaše obitelji. Molim da nam dobri Bog svima podari milost da iskoristimo ovo vrijeme kako bi zavirili u svoje srce, preispitali svoj odnos prema Njemu, a i svoj odnos prema braći i sestrama, kako bi nakon svega ovoga bili bolji ljudi, još više ljubili Boga i jedni druge. Ovo je vrijeme velike kušnje ali i velike milosti i bila bi neprocjenjiva šteta da nakon svega ostanemo isti.
U nedjelju, Cvjetnicu, započeli smo sveti Veliki tjedan, tjedan u kojem slavimo najveća otajstva naše vjere, muku, smrt i uskrsnuće Gospodina našega Isusa Krista. Danas započinje sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota.
 
Ovo su dani koji bi se mogli svesti na samo jednu riječ – LJUBAV.
LJUBAV koja se, na Veliki petak, očitovala na križu – Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.
LJUBAV koja se, na Veliki četvrtak, nama trajno darovala u otajstvu Euharistije i svećeništva – Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama prije svoje muke… Ovo je moje tijelo… Ovo je moja krv…Ovo činite meni na spomen.
LJUBAV koja se, na Veliku subotu, očitovala u pobjedi života nad smrću – Zašto tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!
LJUBAV koja je nama darovala svoj život, božanski život, besmrtni život – Tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.
LJUBAV koja neprestano kuca na vrata našega srca i poziva nas da ih otvorimo.
 
Budući da ove godine, zbog problema zaraze korona virusa, vi nećete moći doći u našu župnu crkvu na liturgijska slavlja, onda ćemo mi doći k vama, u vaše domove.
Zbog mogućnosti koje nam pružaju novi mediji imamo, na jednostavan način, priliku prijenosa u živo liturgijskih slavlja iz naše župne crkve. Kongregacija za bogoštovlje za ove dane upravo preporuča ovakav način praćenja liturgijskih slavlja.
 
Znam da je ovaj način pristupačniji za mlađe osobe i da starijima (koji bi možda i više od mlađih željeli vidjeti našu crkvu) to nije tako lako dostupno, upravo zbog toga molim sve vas mlađe da pokušate, ako je ikako moguće, svojim starijima omogućiti da putem facebook stranice naše župe (https://www.facebook.com/svetilovre/) prate prijenose u živo. Ako to nikako ne bude moguće, neka onda prate televizijski prijenos. Želio sam da mi u našoj crkvi imamo liturgijska slavlja upravo u vrijeme televizijskih prijenosa kako bi svi mogli u duhu biti zajedno.
Pozivam vas da se u svojim domovima, čuvši glas zvona sa zvonika naše crkve, uključite duhom u molitvu i slavlje svetih otajstava koja se slave u našoj župnoj crkvi sv. Lovre; da zajedno kao obitelj molite, i tako primite blagoslov koji će iz naše župne crkve biti zazvan od Boga na sve vas, na vaše obitelji – 'kućne crkve'.
 
VAŽNO!!!
Budući da kroz ove dane nećete imati priliku sakramentalno se pričestiti, jako je važno Isusa primiti na duhovan način ali i iskoristiti ovo vrijeme euharistijskog posta za poboljšanje našega odnosa prema sakramentalnoj pričesti. To će se dogoditi pod uvjetom da se taj euharistijski post prihvati s boli i s ljubavlju. Papa nas potiče na duhovnu pričest, naši biskupi nas potiču; ključno u duhovnoj pričesti je naša žarka želja, čežnja za sjedinjenjem, za Njegovim dolaskom u našu nutrinu. U ovim i svim drugim okolnostima, s ljubavlju, ponizno, sa žarkom željom, s velikom čežnjom, otvorimo svoje srce Bogu i zazovimo ga da dođe u našu dušu.
To je duhovna pričest – čin, vapaj za sjedinjenjem s Bogom.
 
Možete ovako moliti:
„Isuse, oprosti mi sve moje grijehe, kajem se iz ljubavi prema tebi. Žao mi je što sam te ikad uvrijedio. Ubuduće ću se čuvati svakoga grijeha.
Moj Isuse, čvrsto vjerujem da si nazočan u Presvetom Sakramentu, ljubim Te iznad svega i čeznem postati s Tobom jedno.  Budući da Te sada ne mogu primiti u svetoj pričesti, molim Te  da dođeš barem na duhovan način u moje srce. Sad si došao i primam Te u svoj zagrljaj i sjedinjujem se posve s Tobom. Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe. Amen.
(Iz propovijedi don Josipa Radića, Duhovna pričest)
 
Naša župna crkva u Vazmenom trodnevlju, uz poštivanje svih odredbi Stožera za civilnu zaštitu RH, bit će otvorena za molitvu svaki dan: ujutro od 10 do 12 sati i popodne od 16 do 17 sati.
RASPORED OBREDA SVETOG TRODNEVLJA U NAŠOJ CRKVI
 
· VELIKI ČETVRTAK
18h - Misa Večere Gospodnje, prijenos uživo iz naše župne crkve.
 
· VELIKI PETAK
15h - Početak devetnice Božjem Milosrđu, prijenos uživo iz naše župne crkve.
18h - Obredi Velikog petka, prijenos uživo iz naše župne crkve.
Pozivam sve da u svojim kućama, ovaj dan, na posebno mjesto stave križ, kako bi mu se moglo iskazati štovanje. Majka Isusova, koja je stajala pod križem svoga Sina, poziva nas da molimo pred Križem jer s križa dolaze velike milosti.
 
· VELIKA SUBOTA
20h – slavlje Vazmenog bdijenja, prijenos uživo iz naše župne crkve.
Blagoslov jela. Kako je običaj za Uskrs blagoslov hrane, svi koji to žele mogu svoje košare donijeti u crkvu pred oltar Presvetog Trojstva u 18 sati. Nakon Mise bdijenja blagoslovit ćemo jelo, a vi po svoje košare možete doći u nedjelju u 8 sati ujutro. Svi koji niste u mogućnosti to napraviti u svojim ćete domovima, kada svećenik u crkvi bude blagoslivljao jelo, vašu hranu blagosloviti izmolivši 'Oče naš' nakon čega neka otac ili majka poškrope hranu blagoslovljenom vodom.
 
· USKRS
10h – Misa Uskrsa, prijenos uživo iz naše župne crkve.
 
KAKO SE PONAŠATI ZA VRIJEME PRIJENOSA OBREDA?
Prije sv. Mise
· Budite i prikladno odjeveni.
· Pozovi druge da ti se pridruže. Najavi ukućanima te zajedno planirajte praćenje mise.
· Pripremi prostor. Prema mogućnostima, pokušaj odvojiti poseban prostor za molitvu. Uz računalo/TV/radio, pokušaj zapaliti koju svijeću ili postaviti svete sličice ili kipove koje imate po kući.
Za vrijeme sv. Mise
· Nemojte raditi druge poslove dok pratite sv. Misu.Iako nismo fizički prisutni u crkvi na sv. Misi ipak smo duhovno povezani i dionici smo stvarnosti koja se uživo odvija u crkvi, stoga se moramo ponašati kao da jesmo fizički prisutni na sv. Misi. Nastojmo pozorno i koncentrirano pratiti tijek slavlja. Ovo nije vrijeme za obavljanje drugih poslova da 'uštedim' na vremenu.
· Izgovaraj riječi koje bi inače izgovarao na Misi.Prisjeti se da je misa molitva. Čak i ako nisi fizički prisutan u crkvi, molitve na misi su univerzalne i nadilaze vrijeme i prostor. Sudjeluj u izgovaranju apostolskog vjerovanja, zaziva, odgovora…
·
RASPORED PRIJENOSA SV. MISA
 
Facebook stranica  župe:  https://www.facebook.com/svetilovre/
Četvrtak –   18.
Petak  – 18h.
Subota – 20h.
Nedjelja – 10h.
 
HRT 1:
Petak   – 21h Križni put s papom Franjom.
Nedjelja –   10h.
Nedjelja   – 11.55h, blagoslov Urbi et Orbi.
 
HRT 3:
Ponedjeljak – Subota – 18h.
Laudato TV:
Ponedjeljak –   Srijeda – 18,30h.
Četvratk –   19h.
Petak – 15h.
Subota –   22.30h.
Nedjelja –   9h.