Članci arhiva

Za osobu godine na izmaku kaljski lokalni portal KaliOnline odlučio je proglasiti našeg mještanina Franka Mišlova zaslužnog za ponovo pokretanje kina u Kalima početkom 2019. godine. U lokalnim okvirima pokretanje kina na otoku velika je stvar.

Podsjetimo, 20. siječnja ove godine prikazivanjem filma “Koja je ovo država” Vinka Brešana, službeno je počelo s radom obnovljeno kino u Domu kulture u Kalima.

Nakon hit filma Vinka Brešana, kino Kali pod vodstvom Franka Mišlova nastavilo je s prikazivanjem svih aktualnih hrvatskih i stranih kino hitova poput filma "General" Antuna Vrdoljaka, "Bilo jednom u Hollywoodu" Quentina Tarantina, a posebna pažnja posvećena je prikazivanju dječjih kino hitova: Kralj lavova, Dumbo, Angry Birds 2, Petar Zecimir i brojnih drugih. Po brojnosti kino projekcija naše otočno mjesto se tako približilo kino standardu u hrvatskim gradovima, a kino projektor i veliko kino platno pokazali su se dobrim rješenjem za prikazivanje kulturno-znanstvenih video sadržaja na predavanjima i skupovima koja se povremeno održavaju u kino dvorani.

Od ideje do realizacije kina protekle su dvije godine, ali, slažu se mještani - vrijedilo je!

Od ideje do realizacije revitalizacije kina protekle su gotovo dvije godine, naglasio je voditelj kina Frank Mišlov, inače zapovjednik DVD-a Kali-Kukljica, te pojasnio kako je priču pokrenuo nekadašnji načelnik Općine Kali Duško Vidov 2017. godine, a projekt dovršila sadašnja općinska vlast s načelnikom Markom Kolegom na čelu.

Novu digitalnu kinoopremu, vrijednu 370 tisuća kuna, Općina Kali nabavila je sredinom 2017. godine uz pomoć Ministarstva kulture koje jednom godišnje raspisuje javni poziv namijenjen programima investicijske potpore u kulturi.

- Tada smo, za digitalizaciju kina, što je uključivalo nabavu novog digitalnog kinoprojektora visoke rezolucije, platna s konstrukcijom, audio-opremu, dobili 300 tisuća kuna. U 2018. godini Ministarstvo kulture s potporom od 80 tisuća kuna ponovno je pomoglo Općini Kali u nabavi novih sjedala za kino-dvoranu ukupne vrijednosti 100 tisuća kuna - govori Mišlov, dodajući da je kapacitet kina oko 160 sjedećih mjesta.

Kaljsko kino ima dugu tradiciju, a u svojim počecima 1952. godine slovilo je kao kino s najkvalitetnijom opremom tih godina.
- Kino je pokrenuto 1952. godine u prizemlju Doma kulture pod imenom "Ribar" i djelovalo je do 1991. godine kada se ugasilo zbog rata, redukcije struje i drugih problema. Filmovi su do 1991. godine dolazili u analognom zapisu na filmskoj vrpci, a dugogodišnji kinooperater bio je Kaljanin Milan Longin. Kino je ponovno pokrenuto 1998. i 1999. godine, a zatim od 2001. do 2005. godine, kada je zatvoreno - objašnjava Mišlov, dodajući kako se od 2013. godine u Kalima svako ljeto održava "Kino pod zvijezdama" za djecu u organizaciji TZ općine Kali.