Članci arhiva

Nakon što je jako orkansko jugo oštetilo Cromarisovo uzgajalište ribe na Dugom otoku, gotovo sva je riba pobjegla iz kaveza, što je prouzročilo milijunsku štetu. Međutim, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane... Lokalni ribari nemalo su se iznenadili kada su ujutro izvadili mreže, sve je bilo puno ribe. Brzo su zbrojili dva i dva i shvatili zašto im se 'posrećilo'.

Orkansko jugo oštetilo je u utorak Cromarisovo uzgajalište ribe kod Dugog otoka i napravilo, prema svemu sudeći - milijunsku štetu. Zbog toga su lokalni ribari prošla dva dana izvlačili pune mreže brancina i orada pobjeglih iz oštećenih kaveza.

U četvrtak ujutro lokalni ribari uplovili su u otočne lučice s brodicama krcatim ribe. Malo se tko vratio praznih ruku, orada i brancina bilo je na pretek.

Kao da su se same zalijetale u mreže, toliko ih je u akvatoriju oko Žmana, gdje se nalazi sustav kaveza u kojima je poznati i svjetski priznati zadarski ribouzgajivač, Cromaris, čuvao odrasle primjerke spremne za tržište.

O štetama u Cromarisu oglasila se i PR služba tvrtke:

- Točno je da je nevrijeme praćeno orkanskim jugom nanijelo velike štete na našem uzgajalištu Žman. Razmjere štete tek utvrđujemo. Svi naši brodovi i ljudi trenutno su na uzgajalištu. Isplovili su čim je to bilo moguće kako bi sanirali uzgajalište i smanjili štetu. Točne procjene gubitaka moći ćemo utvrditi naknadno - izjavila je Kristina Miljavac.

Lokalitet Žman jedan je od sedam kaveznih uzgajališta brancina, orade i hame, nalazi se na Dugom otoku. Poslovanje Cromarisa ove je godine obilježio snažan rast - produkcija tvrtke trebala je prijeći 10.000 tona ribe od čega se čak 82 posto izvozi u okolne države, najviše u Italiju, a taj rast uslijedio nakon obilatih investicijskih injekcija matične grupacije "Adris grupe" – u prvih 10 godina tvrtke investicije su iznosile milijardu kuna, a u idućih nekoliko godina planira se uložiti još 50 milijuna EUR-a.