Članci arhiva

Dječji vrtić „Srdelica“ Kali je 7. svibnja organizirao jednodnevni posjet djece i roditelja velebitskom utočištu mladih medvjeda u Kuterevu u Lici.

Medvjedi iz Kutereva su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od svojih majki u dobi kad su bili premaleni za samostalan život. Oni ostaju u utočištu doživotno i nikad se ne vraćaju u svoja prirodna staništa.

Za njih se brinu članovi velebitske udruge Kutereva kao i volonteri iz drugih zemalja. Utočište medvjeda financiraju također i posjetitelji kupovinom ulaznice, pa smo i tako mi iz Kali svojom uplatom pomogli udrugu iz Kutereva.

Vidjeli smo mlade medvjede, a veliki su se zbog vrućeg vremena zavukli u hladovinu. Djeca iz vrtića su tijekom čitavog puta pjevala, znatiželjno promatrala i komentirala okoliš, prirodu, životinje, tunele i ostalo.

Nakon ručka u OPG „Butina“ u Kuterevu, svratili smo na povratku u restoran Macola gdje su djeca znatiželjno razgledala preparirane šumske životinje.

Preporuka - Kuterevo, utočište medvjeda

Nedaleko od grada Otočca je mjesto Kuterevo, smješteno u uskoj velebitskoj uvali.

Utočište za mlade medvjede, pruža sklonište za medvjeđe siročiće, odnosno zaštititu medvjeđeg staništa, promicanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetitelja odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom karizmom.

2005. godine uspostavljena je i Volonterska postaja s ciljem potpore projektu i razvoju lokalne zajednice. U posljednjih nekoliko godina Utočište za mlade medvjede Kuterevo ugostilo je u prosjeku 15 volonterskih grupa, više od 50 individualnih volontera te više od 20 tisuća posjetitelja.

Utočište za mlade medvjede moguće je posjetiti tijekom proljeća, ljeta i jeseni. S obzirom da su medvjedi tijekom zime u fazi mirovanja, izbjegavamo ih uznemiravati te su posjete iznimne ukoliko su zaista neophodne.

Tijekom proljeća i jeseni, posjetitelji se, po dolasku trebaju javiti u Volonterskoj postaji, kako bi ih netko od dugoročnih volontera dočekao, uputio, proveo i informirao. U ljetnjem periodu, lokalne peljarke će vas dočekati i informirati.

Preporučujemo posjete tijekom ranog prijepodneva ili kasnog popodneva, posebno tijekom ljetnjih dana. Utočište nikada nije zatvoreno, te se može posjetiti od jutra do mraka, a najbolje nakon 9 sati ujutro, pa do 8 sati navečer.