Članci arhiva

Počela je primjena nove, ljetne regulacije prometa koja propisuje obavezan smjer vožnje na obalnoj dionici od Batalaže prema Mulu, kao i od trajektnog pristaništa u Preku prema Mulu u Kalima. 

Ljetna regulacija važi od 01.06. do 30.09.2024., a propisuje jednosmjeran promet na obalnoj prometnici - šetalište Brgačelj i Obali kaljskih ribara i pomoraca.

Osim toga, elaboratom je predviđena promjena regulacije prometa za stalno na dijelu lokalne ceste LC63100, tj. u Ulici Vlaka. Od križanja Otočke ceste (DC110) i Ulice Vlaka (LC63100) pa do križanja Ulica Vlaka (LC63100), Vrnjina i Put male luke (LC63100) promet se iz dvosmjernog pretvorio u jednosmjerni.

Time se osigurala bolja preglednost kod uključivanja vozila u promet na otočkoj cesti iz smjera Male Lamjane, a i smanjio se broj konfliktnih točaka na križanju Otočke ceste i Ulice Vlaka.

Ova regulacija je uvedena sukladno novom prometnom elaboratu i nedavnoj Odluci Općinskog vijeća o regulaciji prometa na području Općine Kali.

Osnovna ideja rješavanja prometa i parkiranja u Općini Kali je da postoje dva režima prometa, jedan koji bi vrijedi tokom godine i drugi koji važi samo u ljetnim mjesecima t.j. od 01.06 do 30.09., navodi se u uvodnom dijelu prometnog Elaborata.

Ideja ovog elaborata je da se zbog velikog priljeva automobila u ljetnim mjesecima omogući što veći broj parkirnih mjesta, pogotovo uz obalu, tj. u ulicama šetalište Brgačelj, Obala kaljskih ribara i pomoraca, uz plažu Batalaža i na Šetalištu Otrić, stoji u pojašnjenju elaborata.

Da bi se zbog velikog broja vozila moglo lakše pristupiti do parkirnih mjesta i da se ne bi stvarale velike gužve na prometnicama uz obalu koje vode do većine parkirnih mjesta, ovim elaboratom je predviđeno da u ljetnim mjesecima glavne prometnice uz obalu, a to su ulice šetalište Brgačelj i Obala kaljskih ribara i pomoraca budu jednosmjerne t.j. da ulica šetalište Brgačelj od 01.06. do 30.09. bude jednosmjerna iz smjera pristaništa za trajekte prema istoku, prema centru Kali, a da Obala kaljskih ribara i pomoraca bude jednosmjerna od plaže Batalaža prema zapadu.

Na taj način bi se promet kanalizirao te ne bi dolazilo do zakrčenja prometnica u ljetnim mjesecima dok bi nakon turističke sezone promet uz obalu vratio u dvosmjeran kako bi mještani u ostalom dijelu godine lakše i jednostavnije mogli prometovati na području Općine Kali, zaključuje se u prometnom elaboratu.