Članci arhiva

Posljedica je to pandemije korona virusa koja je negativno utjecala i na poslovanje brodara. Ministarstvo mora odobrilo je stoga prije 4 dana izmjenu opsega plovidbe u javnom pomorskom prijevozu.

Na trajektnoj liniji Zadar-Preko posebno je neekonomično zadnje, noćno isplovljavanje u 23:00 sata kada 90-metarski trajekt, zbog pandemijskih okolnosti, prevozi doslovno jednog putnika i nijedno vozilo. 

Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paola Vidović nije htjela precizirati koje linije će zahvatiti redukcija, ali potvrdila je za naš program činjenicu da će do toga ubrzo doći na jednoj od 52 državne linije:

To je jedno logično i racionalno rješenje jer statistike pokazuju kako je na nekim određenim linijama došlo do drastičnog pada prometa i naravno da se to održava i na poslovanje brodara. Primjerice neke linije od Splita prema Dubrovniku su bilježile pad od 90 posto prometa i prihoda, pogotovo u izvan sezoni. Nije nikako riječ o ukidanju niti jedne od državnih linija jer sve što radimo je uz suradnju s otočanima i na njihovu korist.

Do redukcija će doći samo samo na linijama koje imaju veći broj dnevnih putovanja ističe Vidović: Znači one na kojima brodovi plove prazni tu će se razmotriti sve okolnosti i donijeti odluka u suradnji s lokalnom otočnom samoupravom - izjavila je ravnateljica Agencije za program Radio Zadra. Na upit kad se mogu očekivati promjene odgovara: Išli bi čim prije, vidjet ćemo kakvi su pokazatelji.