Članci arhiva

Od utorka, 5. siječnja do kraja tjedna u Općoj bolnici Zadar Pfizerovim cjepivom za koronavirus cijepit će se oko 500 djelatnika. Prvi se cijepio ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina, a nakon njega i zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc. Doze su jučer pristigle u zadarsku bolnicu te će od danas uz sve propisane mjere opreza početi cijepljenje. U prvom valu cijepe se zdravstveni djelatnici koji dolaze u dodir s COVID-pacijentima, nakon čega slijede ostali liječnici i nezdravstveno osoblje.

 Kroz četiri dana planiramo pocijepiti sve koji to žele, ponoviti drugo cijepljenje za 21 dan i nakon toga naši će djelatnici stvoriti imunitet, što vrijedi i za sve ostale koji se cijepe. Bit će puno lakše i psihički i fizički svima, lakše ćemo zbrinjavati pacijente, ističe zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc koji je jutros zajedno s ravnateljem ove ustanove dr. Željkom Čulinom među prvima primio cjepivo, prenosi HRT Radio Zadar.

Do sada je u Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije u dva navrata stiglo 1.185 doza cjepiva koje je raspoređeno u četiri najveća doma za starije na našem području - Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dom za starije i nemoćne osobe Ivan Pavao II u Biljanima te Dom za odrasle osobe Sv.Frane Zadar. Cjepivo je raspoređeno i zdravstvenim ustanovama, osim u Opću bolnicu Zadar i Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, distribuirano je u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd na Moru i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.

Dodatne doze Pfizerovog cjepiva očekuju se do kraja mjeseca za oko 1400 stanovnika Zadarske županije, a uskoro bi trebala početi stizati i cjepiva farmaceutske tvrtke Moderna. Prema riječima dr. Alana Medića, građani bi se mogli početi cijepiti krajem siječnja.